Blog

AKTİF VAKUM SİSTEM ALT EKSTREMITE AMPUTELERI IÇIN NEDEN FAYDALIDIR

Soketin kalan güdüğünüze mükemmel yapışmaması, yaygın olarak “pistoning” (artı uzuv ile protez soketi arasındaki eksenel hareket) olarak bilinen fenomene neden olabilir ve bu da hastalarımız için zayıf propriyosepsiyon, protezin yetersiz kontrolü, düşmeler ve ciddi cilt sorunları gibi bir dizi hoş olmayan soruna yol açabilir.Aktif vakum gibi bir pompanın kullanılmasıyla oluşturulan yükseltilmiş vakum, soketin mükemmel bir şekilde oturmasını ve ağırlığın artık uzuv yüzeyine eşit olarak dağılmasını sağlayarak, soket ile artık uzuv arasındaki temas tehlikeye girdiğinde ortaya çıkabilecek en zahmetli sorunlardan bazılarını önemli ölçüde azaltır.

Yüksek vakumun ne olduğuna ve protez takarken hastaların maksimum konforunu nasıl sağladığına daha yakından bakalım.

Yüksek vakum süspansiyonu, bir mekanizmanın veya pompanın havayı protez soketinden çekerek tüm yüzey boyunca aynı olan negatif bir basınç ürettiği bir sistemdir; bu negatif basınç, astarı ve hastanın artık uzuvunu iç soket duvarına doğru çeker. Basit bir tek yönlü çıkarma valfinden ayırt etmek için “yüksek” olarak adlandırılır; bu ikincisi minimum bir vakum seviyesine (0 ila 2 mmHg basınç) ulaşabilirken, yükseltilmiş vakum, artık uzuv ve soket içindeki protez astarı sıkıca sabitleyen daha yüksek bir basınç üretir.

Aktif vakum sistemin alt ekstremite amputeleri için faydaları

  • Her şeyden önce, çeşitli araştırma çalışmalarına göre, aktif vakum protez hava sızdırma entegre pompası gibi Yükseltilmiş Vakum Sistemleri, dolaşımı iyileştirerek ve sonuç olarak artık uzuv oksijenasyonunu artırarak ve etkili bir cilt bariyerini koruyarak (Trans Epidermik Su Kaybı ile ölçüldüğü gibi) artık uzuv cilt sağlığını korur. ayrıca güdük hacmi dalgalanmaları sorununu verimli bir şekilde ele alarak protez kontrolünü iyileştirir. Kalıntı uzuv hacmindeki değişiklikler, protez uzuv kullanan insanlar için ciddi zorluklar ortaya koymaktadır. Artık uzuv hacmi değişiklikleri aslında protezin nasıl oturduğunda değişikliklere neden olabilir, rahatsızlık yaratabilir, yapay uzuv kontrolünün azalmasına ve soket arayüzünde basıncın artmasına neden olabilir. Yüksek vakum sistemleri, daha sabit bir güdük hacmini koruyarak gün boyunca artık uzuv hacmi değişikliklerini sınırlamaya yardımcı olur.
  • Ayrıca, Yükseltilmiş Vakum Sistemleri pistonu en aza indirerek daha iyi propriyosepsiyon ve soket stabilitesine yol açar. Eksenel uzuv-soket hareketini azaltmak aynı zamanda artık uzuv cildinin sağlıklı kalmasına yardımcı olur ve boşaltılmış koşullarda bile uzuvun yerinde kalmasına yardımcı olur.
  • Son olarak, aktif vakum pompasının kullanımı, hastanın uzuvları üzerindeki basınç zirvelerinin yoğunluğunu azaltır, konforu artırır ve hasta için daha fazla hareket özgürlüğü sağlar