[vc_row css=”.vc_custom_1677590486814{margin-top: 50px !important;}” woodmart_css_id=”63fdffd29090b” responsive_spacing=”eyJwYXJhbV90eXBlIjoid29vZG1hcnRfcmVzcG9uc2l2ZV9zcGFjaW5nIiwic2VsZWN0b3JfaWQiOiI2M2ZkZmZkMjkwOTBiIiwic2hvcnRjb2RlIjoidmNfcm93IiwiZGF0YSI6eyJ0YWJsZXQiOnt9LCJtb2JpbGUiOnt9fX0=” mobile_bg_img_hidden=”no” tablet_bg_img_hidden=”no” woodmart_parallax=”0″ woodmart_gradient_switch=”no” woodmart_box_shadow=”no” wd_z_index=”no” woodmart_disable_overflow=”0″ row_reverse_mobile=”0″ row_reverse_tablet=”0″][vc_column width=”1/2″][vc_single_image source=”featured_image” img_size=”full” alignment=”center” parallax_scroll=”no” woodmart_inline=”no”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text woodmart_inline=”no” text_larger=”no”]

Kalça Protezi Nedir?

Eklem protezi uygulaması, bozulan eklem yüzeylerinin özel yapılmış yapay malzemelerle değiştirilerek, bozulan eklem fonksiyonunun tekrar sağlanması ve ağrının ortadan kaldırılmasını amaçlayan cerrahi bir işlemdir. Kalça protezi ameliyatında çeşitli nedenlerle zarar gören eklem yüzeyleri, metal zeminler arasına yerleştirilen seramik veya polietilen levhalar ile değiştirilir. Eklemin sadece uyluk kemiği (femur) kısmı değiştirilirse parsiyel (yarı) protez, pelviste karşılık gelen kalça eklemi değiştirilirse total (tam) protez denir.

Kalça Protezi Ne Zaman Kullanılır?

Kalça protezinin sıklıkla uygulandığı iki durum kireçlenmiş kalça eklemleri (artroz, kalça artrozu) ve kalça kırıklarıdır.

Kalça kalsifikasyonu, eklem kıkırdak yüzeyinin dejenerasyonu anlamına gelir. Geçirilmiş travma, çeşitli romatizmal hastalıklar, enfeksiyonlar, kemik ölümü, kalça çıkığı gibi anatomik bozukluklar kıkırdağa zarar vererek osteoartrite (kireçlenmeye) neden olabilir.

Kalça kırığı durumunda bu bölgenin anatomik özelliklerinden dolayı iyileşmesi zordur. Özellikle 65 yaş üstü ve kemiğinde kırık veya kırık olan hastalarda kalça yerine protez konularak hareket kabiliyetinin tekrar kazanılması amaçlanır.

Kalça protezi ne zaman önerilir?

Kalça kireçlenmesinin son tedavisi ortopedik cerrahidir. Osteoartrit ilerleyici bir hastalıktır. İlk başta, osteoartritin neden olduğu ağrı ve hareket kısıtlılığı genellikle hafiftir ve belirli hareket açıklığında ortaya çıkar. Hastalık ilerledikçe ağrı artar ve ağrı istirahatte bile ortaya çıkar. Protez ameliyatı öncesi kilo verme, ağrı kesici ilaçlar, fizik tedavi uygulaması gibi önlemler ağrıyı gidermeye çalışılır.Belli bir süre sonra bu tedaviler sonuç vermemeye başlar. Hasta ağrı nedeniyle birkaç yüz metre yürüyemez. Bu durumda protez bacak takma zamanı gelmiş demektir.

Protez yaptırmak için belli bir yaşa kadar beklemem gerekir mi? Protez takıldıktan ortalama 15 ila 20 yıl sonra takılan parçalar aşınabilir ve gevşeyebilir. Son yıllarda teknolojinin gelişmesiyle bu aşama giderek artsa da genç yaşta protezlerin benimsenmesi pek yaygın değildir.

Ancak genç yaşta eklem hasarı olan bazı hastalarda protez cerrahisi tek tedavi seçeneği olabilir. Eklem yüzeyindeki kıkırdak doku kendini yenileyemez.Protez cerrahisi, sham cerrahisi dışındaki yöntemlerle şikayetleri giderilemeyen hastalarda yaşı ne olursa olsun kullanılabilir.

Aktif kalmak istendiği bir dönemde ağrılı yaşamak ve aktiviteyi bırakmak zorunda kalmak doğru bir yaklaşım değildir.

Ameliyatta kullanılacak protez nasıl seçilir?

Tıbbi durumunuza ve kemik anatominize bağlı olarak, hangi tip protez kullanılacağına doktorunuz karar verecektir. Avantajı hastalarımızın kullanılacak protezin markasını bilmesidir.Gelişmiş ülkelerde yaygın olarak kullanılan ve olumlu sonuçları kanıtlanmış uluslararası güvenilirlik sertifikalarına sahip restorasyonların seçimi, restorasyonların ömrü açısından önemli sonuçlar doğurmaktadır. Ameliyat sonrası süreç nasıl? Ortalama kalça protezi ameliyatı süresi 1,5 ila 2 saattir.

Ameliyat genel anestezi altında veya spinal veya epidural anestezi altında yapılabilir.Epidural kateter yerleştirilmesi, postoperatif rehabilitasyonu kolaylaştırmak için faydalıdır. Protezin kullanım şekline göre değişmekle birlikte hastalar genellikle ameliyattan sonraki ilk gün yürüyebilmektedir. Kalça kaslarını güçlendirmek için egzersiz verilir. Genelde hastalarımız 6 hafta içerisinde eski hayatlarına dönerler.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]